Περιοδοντολογία

 1. Τι είναι η περιοδοντολογία;
 2. Η περιοδοντολογία είναι η ειδικότητα που ασχολείται με την παθολογία του περιοδοντίου, των ιστών δηλαδή που περιβάλουν τα δόντια (ούλα και οστά) με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα την ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα.

 3. Τι προκαλεί τις παθήσεις αυτές;
 4. Πρόκειται για παθήσεις καθαρά μολυσματικού χαρακτήρα με μοναδική αιτιολογία τους μικροοργανισμούς που έχουμε όλοι στο στόμα μας. Όταν η στοματική μας υγιεινή είναι πλημμελής λόγω μειωμένης συχνότητας ή / και λανθασμένης τεχνικής βουρτσίσματος, υπολείμματα τροφών παραμένουν σε επαφή με τα δόντια και τα ούλα μας. Εκεί, προστίθενται μικροοργανισμοί της στοματικής κοιλότητας και δημιουργείται η γνωστή μας οδοντική πλάκα η οποία όσο δεν αφαιρείται σκληραίνει και μετατρέπεται σε τρυγία (πέτρα). Η πρώτη αντίδραση άμυνας του οργανισμού είναι ο ερεθισμός των ούλων τα οποία φαίνονται κόκκινα και αιμορραγούν εύκολα στην επαφή ή το βούρτσισμα. Τότε μιλάμε για ουλίτιδα. Σε επόμενο στάδιο και αν η ουλίτιδα δεν αντιμετωπισθεί ο μολυσματικός παράγοντας εισχωρεί και κάτω από τα ούλα. Εκεί θίγεται το οστό που συγκρατεί το δόντι με αποτέλεσμα να μειώνεται η οδοντική στήριξη και τελικά να οδηγούμαστε σε απώλεια του δοντιού.
 5. Ποια είναι τα χαρακτηριστικότερα συμπτώματα;
 6. Τα ούλα είναι ελαφρώς πρησμένα, με χρώμα πιο σκούρο από το φυσιολογικό και αιμορραγούν ευκολότερα στο βούρτσισμα. Υπάρχει αίσθηση φαγούρας και κάποιες φορές ήπιος πόνος που διαφέρει από τον οδοντικό. Στο στάδιο της περιοδοντίτιδας αυξάνεται η κινητικότητα των δοντιών και σε μερικές περιπτώσεις παρατηρούνται μικρές μετακινήσεις.

 7. Κάποιο μέλος της οικογένειας έχει περιοδοντίτιδα. Υπάρχει θέμα κληρονομικότητας;
 8. Παρόλο που η αιτία της περιοδοντίτιδας είναι μοναδική υπάρχει πληθώρα δευτερογενών παραγόντων που δεν την προκαλούν αλλά την επιβαρύνουν. Κάποιοι από αυτούς είναι η κληρονομικότητα, το κάπνισμα, το άγχος και το στρες της καθημερινότητας, η λήψη κάποιων φαρμάκων, ορμονικές αλλαγές (π.χ. κατά την εγκυμοσύνη) κ.α. Αν όμως η στοματική μας υγιεινή είναι σωστή και επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο μας τακτικά για έλεγχο και καθαρισμό δεν υπάρχει φόβος από κληρονομικό ή άλλο παράγοντα. Οι εξαιρέσεις είναι λίγες και αφορούν σε παθήσεις γενικής υγείας.

 9. Πως αντιμετωπίζονται οι περιοδοντικές παθήσεις;
 10. Με πολύ απλά λόγια χρειάζεται αφαίρεση του αιτιολογικού παράγοντα δηλαδή της πλάκας και της πέτρας. Ανάλογα με την βαρύτητα της κατάστασης γίνεται από ένας απλός καθαρισμός σε μια συνεδρία, μέχρι και περιοδοντική απόξεση υπό τοπική αναισθησία σε περισσότερες επισκέψεις. Επίσης, μεγάλη βοήθεια στη θεραπευτική μας προσπάθεια αποτελεί η μείωση κάποιων επιβαρυντικών παραγόντων όπως το κάπνισμα. Μεγαλύτερη όμως σημασία πρέπει να δίνεται στις οδηγίες στοματικής υγιεινής ούτος ώστε ό ασθενής να μπορέσει να διατηρήσει το θεραπευτικό αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου. Τέλος, ορίζεται ένα πρόγραμμα συντήρησης (κάθε τρεις, έξι ή 12 μήνες ανάλογα με την περίπτωση) όπου γίνεται περιοδοντικός έλεγχος και καθαρισμός.

 11. Περιοδοντικές παθήσεις και γενική υγεία. Υπάρχει συσχετισμός;
 12. Εκτός από την διατήρηση της στήριξης των δοντιών μας, η θεραπεία των περιοδοντικών παθήσεων είναι αναγκαία και για την γενική μας υγεία. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες η περιοδοντίτιδα αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για δημιουργία αθηρωματικών πλακών στα αγγεία, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιαγγειακά νοσήματα, εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια. Οι διαβητικοί ασθενείς με περιοδοντίτιδα ρυθμίζουν δυσκολότερα το ζάχαρο τους ενώ μετά τη θεραπεία έχουν μεγάλο όφελος. Πολλές έρευνες έχουν επίσης επικεντρωθεί στην σχέση της περιοδοντίτιδας με την εγκυμοσύνη όπου παρατηρείται αυξημένη πιθανότητα γέννησης πρόωρων και ελλιποβαρών βρεφών.Όροι Χρήσης

Ο επισκέπτης/χρήστης του διαδικτυακού ιστότοπου με την ονομασία www.drgiannopoulos.com/www.drgiannopoulos.gr/www.drgiannopoulos.eu υποχρεούται να διαβάσει προσεκτικά τους παρακάτω όρους χρήσης που ισχύουν για το σύνολο του έγγραφου περιεχομένου, των εικόνων, των γραφικών, των φωτογραφιών και των αρχείων που περιέχονται σε αυτόν. Η χρήση του ανωτέρου ιστότοπου είναι αυστηρά προσωπική και προϋποθέτει την ανεπιφύλακτη συναίνεση και συμφωνία του με τους παρακάτω περιγραφέντες όρους χρήσης. Αν διαφωνεί με έναν ή και περισσότερους εκ των όρων χρήσης, οφείλει να μην κάνει χρήση του συνόλου του περιεχομένου του συγκεκριμένου ιστότοπου.

Πνευματική ιδιοκτησία

Η πνευματική ιδιοκτησία αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της. Επισημαίνεται πάντως ότι κατά το ν.2121/1993 (όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει μέχρι σήμερα) και τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το Ν.100/1975) απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η μερική ή ολική αναπαραγωγή του παρόντος έργου, η αποθήκευσή του σε βάση δεδομένων, η αναμετάδοσή του σε ηλεκτρονική ή μηχανική ή οποιαδήποτε άλλη μορφή, η φωτοανατύπωσή του και η ηχογράφησή του με οποιοδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή σε άλλη διασκευή χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Ως εκδότης θεωρείται εδώ ο διαχειριστής του ιστότοπου.

Ευθύνη επισκέπτη/χρήστη

Ο επισκέπτης/χρήστης του ιστότοπου αναλαμβάνει την ευθύνη για οποιαδήποτε ζημία προκαλείται στο διαχειριστή του ιστότοπου από αθέμιτη ή δόλια ή παραπλανητική προς τρίτα πρόσωπα χρήση του παρόντος ιστότοπου.

Δεσμοί (links) προς άλλους διαδικτυακούς ιστότοπους (sites)

Ο παρών δικτυακός ιστότοπος περιέχει παραπομπές σε άλλους δικτυακούς ιστότοπους (sites) , οι οποίοι ανήκουν σε άλλους διαχειριστές. Οι παραπομπές στους άλλους ιστότοπους παρέχονται για την ενημέρωση των χρηστών και για την αξιοποίηση από αυτούς επιπλέον χρήσιμων πληροφοριών. Ο διαχειριστής του ιστότοπου www.drgiannopoulos.com/www.drgiannopoulos.gr/www.drgiannopoulos.eu δεν φέρει καμία ευθύνη και δεν εγγυάται σε καμία περίπτωση για το περιεχόμενο, την πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων, την πληρότητα και την ποιότητα υπηρεσιών και την ασφάλεια άλλων δικτυακών τόπων που διασυνδέονται με τον ιστότοπο μέσω ‘δεσμών’, ούτε για τους εξυπηρετητές (servers) μέσω των οποίων οι άλλοι παραπεφθέντες διαδικτυακοί ιστότοποι γίνονται προσβάσιμοι στους επισκέπτες/χρήστες.

E-Mail Service

H υπηρεσία e-mail service από το δικτυακό ιστότοπο παρέχεται σε όσους χρήστες/επισκέπτες το επιθυμούν, αφού προηγουμένως συμπληρώσουν σε μια σχετική φόρμα υποχρεωτικά ορισμένα προσωπικά τους στοιχεία. Ο διαχειριστής μπορεί να χρησιμοποιεί τα στοιχεία του επισκέπτη/χρήστη μόνο για την μεταξύ διαχειριστή και επισκέπτη επικοινωνία. Τα στοιχεία αυτά δεν αποκαλύπτονται ή μεταβιβάζονται σε τρίτους με την εξαίρεση σχετικών διατάξεων του νόμου για την γνωστοποίηση αυτών στις αρμόδιες και μόνο δικαστικές ή αστυνομικές αρχές. Τα προσωπικά δεδομένα του επισκέπτη/χρήστη απαγορεύεται να δημοσιοποιούνται ή να γίνονται με οιονδήποτε τρόπο αντικείμενο εκμετάλλευσης από το διαχειριστή.

Εφαρμοστέο δίκαιο και δικαιοδοσία

Οι όροι και προϋποθέσεις χρήσης του παρόντος ιστότοπου, καθώς και οποιαδήποτε τροποποίηση τους διέπονται και συμπληρώνονται από το Ελληνικό δίκαιο, το δίκαιο της Ευρωπαϊκής ένωσης και τις διεθνείς συνθήκες. Το παρόν κείμενο αποτελεί ρητή γραπτή συμφωνία μεταξύ του διαχειριστή του δικτυακού τόπου και του επισκέπτη/χρήστη του ιστότοπου και των επιμέρους σελίδων αυτού και δεν δεσμεύει παρά μόνο αυτούς. Η τροποποίηση των όρων θα λαμβάνεται υπόψη μόνο εφόσον καταχωρείται από τον διαχειριστή στο παρόν κείμενο και ο επισκέπτης/χρήστης εξακολουθεί να κάνει ανεπιφύλακτη χρήση του ιστότοπου. Οι παρόντες όροι διέπονται και ερμηνεύονται από το ελληνικό δίκαιο και τις σχετικές διατάξεις αυτού, ενώ για οποιαδήποτε διαφορά ανακύψει στα πλαίσια της χρήσης του παρόντος ιστότοπου αποκλειστικά αρμόδια ορίζονται τα δικαστήρια των Αθηνών.