Εφαρμογές Μυοχαλαρωτικών Ενέσεων Βοτουλινικής Τοξίνης

(ΒΟΤΟΧ®, VISTABEL®, AZZALURE®, DYSPORT®)

Ρυτίδες γύρω από τα μάτια («Πόδι χήνας»)
Πριν
Μετά

Στην Κλινική μας καθημερινά αντιμετωπίζουμε την αυξημένη ανάγκη των ασθενών μας για αισθητικές εργασίες που θα τους χαρίσουν ένα όμορφο χαμόγελο.

Εκτός όμως από τις αλλαγές σε δόντια και ούλα οι αισθητικές ανάγκες πολλών ασθενών επεκτείνονται και στους μαλακούς ιστούς του προσώπου.

Η δομή του δέρματος αλλάζει με το πέρασμα του χρόνου χάνοντας σταδιακά την ελαστικότητα, τη λεία υφή και τη νεανική του όψη. Αυξάνεται η ξηρότητα και μειώνεται η ικανότητα ανάπλασης. Οι αιτίες μπορούν να είναι εξωγενείς αλλά και ενδογενείς. Μείωση των λιπωδών κυττάρων του δέρματος, απενεργοποίηση σμηγματογόνων και ιδρωτοποιών αδένων όπως και ελάττωση της περιεκτικότητας σε νερό είναι κάποιοι από τους ενδογενείς παράγοντες. Διατροφικές συνήθειες, κάπνισμα, αλκοόλ, άγχος και έλλειψη άσκησης αποτελούν μερικούς από τους πιο συνηθισμένους εξωγενείς παράγοντες.

Η γήρανση είναι μια απόλυτα φυσιολογική διαδικασία αφήνει όμως αναπόφευκτα τα «σημάδια» της, τις γνωστές μας ρυτίδες. Τις χωρίζουμε σε δυναμικές και στατικές. Οι δυναμικές εμφανίζονται με κάθε σπασμό των μυών του προσώπου όταν εκτελούν για παράδειγμα σήκωμα των φρυδιών ή συνοφρύωση και εξαφανίζονται όταν οι μύες χαλαρώνουν. Σε βάθος χρόνου όμως δημιουργούν μόνιμες ή στατικές ρυτίδες.

Η απλούστερη, ασφαλέστερη και οικονομικότερη σήμερα μέθοδος πρόληψης της δημιουργίας στατικών ρυτίδων είναι η χρήση μυοχαλαρωτικών ουσιών και ενδείκνυται για ηλικίες από 25 έως 65 ετών.

Ρυτίδες ανάμεσα στα φρύδια (Μεσόφρυο)
Πριν
Μετά

Οι μυοχαλαρωτικές ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης (ΒΟΤΟΧ®, VISTABEL®, AZZALURE®, DYSPORT®) ξεκίνησαν να χρησιμοποιούνται από το 1980 για θεραπείες όπως ο στραβισμός και ο βλεφαρόσπασμος. Με το πέρασμα του χρόνου και ενώ η επιστημονική κοινότητα ανακάλυπτε όλο και περισσότερες εφαρμογές του φαρμάκου, άρχισαν να γίνονται οι πρώτες αναφορές στη χρήση του και για αισθητικές θεραπείες.

Έτσι, το 2002 ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε την χρήση σκευασμάτων βοτουλινικής τοξίνης για πρόληψη δημιουργίας ρυτίδων έκφρασης. Πρόκειται λοιπόν για μια φαρμακευτική ουσία εφαρμοσμένη εδώ και πολλά χρόνια σε εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο, η οποία είναι απόλυτα ασφαλής, αρκεί να χρησιμοποιείται από κατάλληλα εκπαιδευμένο ιατρό.

Ήδη σε Ευρώπη και Αμερική η αισθητική εφαρμογή βοτουλινικής τοξίνης και δερματικών εμφυτευμάτων (π.χ. υαλουρονικό οξύ) έχει ενσωματωθεί στην καθημερινή πράξη πολλών οδοντιατρικών κλινικών. Η καθημερινή ενασχόληση με την στοματική κοιλότητα είναι στενά συνδεδεμένη με την άριστη γνώση της γναθοπροσωπικής ανατομίας και την εξαιρετική ευχέρεια στη χρήση ενέσεων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πολλά σεμινάρια αισθητικών εφαρμογών BOTOX και δερματικών εμφυτευμάτων στο εξωτερικό γίνονται από οδοντιάτρους.

Η θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη γίνεται στην οδοντιατρική έδρα, είναι σύντομη και οι ασθενείς επιστρέφουν άμεσα στις δραστηριότητες τους. Χρησιμοποιούνται οι μικρότερες και λεπτότερες διαθέσιμες βελόνες για ανώδυνη αίσθηση. Η πλήρης εξαφάνιση των δυναμικών ρυτίδων και η λείανση του δέρματος επέρχεται σε 7 έως 14 ημέρες.

Ρυτίδες Μετώπου
Πριν
Μετά

Οι πιο συνηθισμένες εφαρμογές βοτουλινικής τοξίνης είναι για χαλάρωση των μυών που σχηματίζουν τις ρυτίδες ανάμεσα στα φρύδια, στο μέτωπο και γύρω από τα μάτια. Μπορούμε επίσης να σηκώσουμε ελαφρώς το έξω μέρος του φρυδιού.

Η διάρκεια του αποτελέσματος είναι 3-4 μήνες για θεραπείες που γίνονται για πρώτη φορά και 6-8 μήνες μετά τον πρώτο χρόνο.

Οι πιο συνηθισμένες πιθανές παρενέργειες είναι μικρές μελανιές και λίγο πρήξιμο στα σημεία ενέσεων, πονοκέφαλος.

Σπανιότερα, μπορεί να προκληθεί ελαφριά πτώση του βλεφάρου ή/και του φρυδιού η οποία όμως είναι προσωρινή και αντιμετωπίζεται με ειδικές σταγόνες.

Είναι πολύ σημαντικό πριν από τη θεραπεία να προηγηθεί συζήτηση όπου θα εξακριβώσουμε τις αισθητικές σας απαιτήσεις, θα σας εξηγηθεί αναλυτικά η διαδικασία και οι πιθανές της παρενέργειες, αλλά και θα εξετασθεί το γενικό σας ιατρικό ιστορικό για να αποκλεισθούν οι περιπτώσεις όπου αντενδείκνυται η εφαρμογή των ουσιών αυτών.


Τα ονόματα των σκευασμάτων "ΒΟΤΟΧ®" και "VISTABEL®" αποτελούν κατοχυρωμένα εμπορικά σήματα της εταιρίας Allergan Τα ονόματα των σκευασμάτων "AZZALURE®" και "DYSPORT®" αποτελούν κατοχυρωμένα εμπορικά σήματα της εταιρίας Ipsen

Όροι Χρήσης

Ο επισκέπτης/χρήστης του διαδικτυακού ιστότοπου με την ονομασία www.drgiannopoulos.com/www.drgiannopoulos.gr/www.drgiannopoulos.eu υποχρεούται να διαβάσει προσεκτικά τους παρακάτω όρους χρήσης που ισχύουν για το σύνολο του έγγραφου περιεχομένου, των εικόνων, των γραφικών, των φωτογραφιών και των αρχείων που περιέχονται σε αυτόν. Η χρήση του ανωτέρου ιστότοπου είναι αυστηρά προσωπική και προϋποθέτει την ανεπιφύλακτη συναίνεση και συμφωνία του με τους παρακάτω περιγραφέντες όρους χρήσης. Αν διαφωνεί με έναν ή και περισσότερους εκ των όρων χρήσης, οφείλει να μην κάνει χρήση του συνόλου του περιεχομένου του συγκεκριμένου ιστότοπου.

Πνευματική ιδιοκτησία

Η πνευματική ιδιοκτησία αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της. Επισημαίνεται πάντως ότι κατά το ν.2121/1993 (όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει μέχρι σήμερα) και τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το Ν.100/1975) απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η μερική ή ολική αναπαραγωγή του παρόντος έργου, η αποθήκευσή του σε βάση δεδομένων, η αναμετάδοσή του σε ηλεκτρονική ή μηχανική ή οποιαδήποτε άλλη μορφή, η φωτοανατύπωσή του και η ηχογράφησή του με οποιοδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή σε άλλη διασκευή χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Ως εκδότης θεωρείται εδώ ο διαχειριστής του ιστότοπου.

Ευθύνη επισκέπτη/χρήστη

Ο επισκέπτης/χρήστης του ιστότοπου αναλαμβάνει την ευθύνη για οποιαδήποτε ζημία προκαλείται στο διαχειριστή του ιστότοπου από αθέμιτη ή δόλια ή παραπλανητική προς τρίτα πρόσωπα χρήση του παρόντος ιστότοπου.

Δεσμοί (links) προς άλλους διαδικτυακούς ιστότοπους (sites)

Ο παρών δικτυακός ιστότοπος περιέχει παραπομπές σε άλλους δικτυακούς ιστότοπους (sites) , οι οποίοι ανήκουν σε άλλους διαχειριστές. Οι παραπομπές στους άλλους ιστότοπους παρέχονται για την ενημέρωση των χρηστών και για την αξιοποίηση από αυτούς επιπλέον χρήσιμων πληροφοριών. Ο διαχειριστής του ιστότοπου www.drgiannopoulos.com/www.drgiannopoulos.gr/www.drgiannopoulos.eu δεν φέρει καμία ευθύνη και δεν εγγυάται σε καμία περίπτωση για το περιεχόμενο, την πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων, την πληρότητα και την ποιότητα υπηρεσιών και την ασφάλεια άλλων δικτυακών τόπων που διασυνδέονται με τον ιστότοπο μέσω ‘δεσμών’, ούτε για τους εξυπηρετητές (servers) μέσω των οποίων οι άλλοι παραπεφθέντες διαδικτυακοί ιστότοποι γίνονται προσβάσιμοι στους επισκέπτες/χρήστες.

E-Mail Service

H υπηρεσία e-mail service από το δικτυακό ιστότοπο παρέχεται σε όσους χρήστες/επισκέπτες το επιθυμούν, αφού προηγουμένως συμπληρώσουν σε μια σχετική φόρμα υποχρεωτικά ορισμένα προσωπικά τους στοιχεία. Ο διαχειριστής μπορεί να χρησιμοποιεί τα στοιχεία του επισκέπτη/χρήστη μόνο για την μεταξύ διαχειριστή και επισκέπτη επικοινωνία. Τα στοιχεία αυτά δεν αποκαλύπτονται ή μεταβιβάζονται σε τρίτους με την εξαίρεση σχετικών διατάξεων του νόμου για την γνωστοποίηση αυτών στις αρμόδιες και μόνο δικαστικές ή αστυνομικές αρχές. Τα προσωπικά δεδομένα του επισκέπτη/χρήστη απαγορεύεται να δημοσιοποιούνται ή να γίνονται με οιονδήποτε τρόπο αντικείμενο εκμετάλλευσης από το διαχειριστή.

Εφαρμοστέο δίκαιο και δικαιοδοσία

Οι όροι και προϋποθέσεις χρήσης του παρόντος ιστότοπου, καθώς και οποιαδήποτε τροποποίηση τους διέπονται και συμπληρώνονται από το Ελληνικό δίκαιο, το δίκαιο της Ευρωπαϊκής ένωσης και τις διεθνείς συνθήκες. Το παρόν κείμενο αποτελεί ρητή γραπτή συμφωνία μεταξύ του διαχειριστή του δικτυακού τόπου και του επισκέπτη/χρήστη του ιστότοπου και των επιμέρους σελίδων αυτού και δεν δεσμεύει παρά μόνο αυτούς. Η τροποποίηση των όρων θα λαμβάνεται υπόψη μόνο εφόσον καταχωρείται από τον διαχειριστή στο παρόν κείμενο και ο επισκέπτης/χρήστης εξακολουθεί να κάνει ανεπιφύλακτη χρήση του ιστότοπου. Οι παρόντες όροι διέπονται και ερμηνεύονται από το ελληνικό δίκαιο και τις σχετικές διατάξεις αυτού, ενώ για οποιαδήποτε διαφορά ανακύψει στα πλαίσια της χρήσης του παρόντος ιστότοπου αποκλειστικά αρμόδια ορίζονται τα δικαστήρια των Αθηνών.